Diett etter hard utholdenhetstrening

-

Formell tittel

Effekt av karbohydrat- og proteininntak på restitusjon og prestasjon etter langvarig sykling

Formål

Formålet med denne studien er å undersøke effekten av inntak av protein på restitusjonen og prestasjonen dagen etter en hard treningsøkt.

Prosjektbeskrivelse

For optimal prestasjon i idrett kreves det god restitusjon mellom trening og/eller konkurranse. I utholdenhetsidretter med varighet over 90 minutter spiller nivåene av muskel glykogen en viktig rolle for prestasjonen. Derfor er det svært viktig med fulle glykogen lagre før en konkurranse. For å oppnå dette benytter idrettsutøvere seg av strategier som øker nivåene av muskel glykogen med over 100 % (glykogen superkompensasjon). Dessverre tar dette ofte flere dager.

I idretter med konkurranse to eller flere dager på rad vil det ikke være tilstrekkelig med tid for å oppnå glykogen superkompensasjon. Derfor stilles det høye krav til utøveren sitt kosthold for så god restitusjon som mulig. Høyt inntak av karbohydrat og protein er vanlig.
I dette studie vil vi undersøke prestasjonen dagen etter en hard treningsøkt når inntak av karbohydrat og protein blir variert.