Hør NIH-podden

Lytt og lær! NIH-podden gir deg svar på alt du ikke visste at du lurte på om fysisk aktivitet, bevegelse og idrett.

- Vil du spørre en forsker?
- eller bare foreslå et tema?
Kontakt oss på
podcast@nih.no...

NIH-podden logo

I NIH-podden belyser vi tematikk og perspektiver knyttet til våre fagmiljøer innen idrettsmedisin, fysisk prestasjonsevne, trenerrollen, idrettspsykologi og kroppsøving - i tillegg til friluftsliv og pedagogikk.

Hensikten med podcasten er å spre riktig informasjon for å opplyse og korrigere: For eksempel finnes det mange myter og antakelser rundt fysisk aktivitet og bevegelse, trening, idrett og kosthold. Vi håper også å bidra til at flest mulig trives med å bevege seg og gjør det riktig slik at man beholder gløden og unngår skader.

Abonnér på NIH-podden på Podbean - Itunes - Spotify

Hør...

7 - Delte magemuskler og mamma-mage

Debatten om mammamage og trening har vært i media opptil flere ganger, og vekker alltid et stort engasjement.
Trening rettet mot nybakte mammaer er i vinden, men forskere ser ingen effekt av mageøvelsene som tilbys mot plager som urinlekkasje og delte magemuskler.
Er dette sant og hvorfor er det i så fall ingen treningseffekt?
Vi har fått besøk av professor Kari Bø og doktorgradsstipendiat Sandra Bjordal Gluppe, begge ansatt ved institutt for idrettsmedisinske fag, NIH. Vil du være med i forskningsprosjektet om delte magemuskler? Kontakt: s.l.gluppe@nih.no

 

6 - Bærekraftig friluftsliv

I denne episoden snakker vi om noe de aller fleste har et forhold til, nemlig friluftsliv.
Friluftsliv kan bety mye: Nasjonalsporten i Norge er strengt tatt å gå på tur, men det som hører med i denne fortellingen er at nordmenn bruker tre ganger så mye penger på sportsutstyr som andre europeere, i tillegg til at de fleste av oss sjelden tenker over hvilke transportmidler vi bruker for å  komme oss ut i naturen.
Temaet bærekraftig friluftsliv er ikke direkte nytt – forskere på NIH har studert tematikken, men ikke med det samme begrepet, siden oppstarten i 1968.
Vi får besøk av doktorgradsstipendiat Axel Rosenberg fra Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier, og førsteamanuensis Chris Horbel ved institutt for idrett og samfunnsvitenskap.

 

5 - Langrennsteknikk og utholdenhet i skisporet

å NIH har vi forsket mye på langrenn og prestasjon. I denne episoden snakker vi om hvordan du kan prestere bedre i langrennssporet, men også tips til deg som liker den gode gamle søndagsturen.
Hva slags type utholdenhet trener vi ved langrennstrening og hvordan kan vi forbedre utholdenheten i skisporet? Vi får besøk av førsteamanuensis Thomas Losnegard som er hovedansvarlig for langrennsforskning på NIH.

 

4 - Styrketrening og proteintilskudd

Proteiner bidrar til å bygge muskelmasse. Derfor selges det hver år tonnevis med proteinpulver. Men, er det egentlig nødvendig? Forskning viser nemlig at melk kan gi like stor effekt på muskelbygging som proteintilskudd. Professor Truls Raastad, som blant annet forsker på idrettsernæring, muskelfysiologi og styrketrening, gjester studio.

 

3 - Julepølse, trening og slanking

Januar er høysesong for trening og mange har vektnedgang som motivasjon. Hvorfor hiver vi oss på trening hver eneste januar? Og er det slik at folk flest klarer vi å holde en god treningsprogresjon gjennom året? Kan trening bidra til vektreduksjon eller vektregulering?
Vi får besøk av professor Jostein Hallén som har forsket på energiomsetning og arbeidsfysiologi.

 

2 - Nikking i fotball

I denne episoden har vi fått besøk av Egil "Drillo" Olsen og doktorgradstipendiat på NIH, Stian Bahr Sandmo. Vi tar for oss temaet nikking i fotball og hodeskader. En fersk studie viser at profesjonelle fotballspillere har fire ganger så stor sjanse for å utvikle blandt annet Alzheimer og demens. Hva betyr dette for fotballen ettersom antallet aktive fotballspillere er så høyt?

 

1 - Kroppspress og klær på treningssentere

I denne episoden har vi fått besøk av PT-manager Nordic-SATS Atle Arntzen og doktorgradstipendiat på NIH Christine Sundgot-Borgen. Vi diskuterer trivselsregler i treningssenteret og kroppspress blant kunder på et treningssenter.