Hør NIH-podden

Lytt og lær! NIH-podden gir deg svar på alt du ikke visste at du lurte på om trening, fysisk aktivitet, bevegelse og idrett.

I NIH-podden belyser vi tematikk og perspektiver knyttet til våre fagmiljøer innen idrettsmedisin, fysisk prestasjonsevne, trenerrollen, idrettspsykologi og kroppsøving - i tillegg til friluftsliv og pedagogikk.

Hensikten med podcasten er å spre riktig informasjon for å opplyse og korrigere: For eksempel finnes det mange myter og antakelser rundt fysisk aktivitet og bevegelse, trening, idrett og kosthold. Vi håper også å bidra til at flest mulig trives med å bevege seg og gjør det riktig slik at man beholder gløden og unngår skader.

Abonnér på NIH-podden på Podbean - iTunes - Spotify

- Vil du spørre en forsker?
- eller bare foreslå et tema?
⇒ Kontakt oss på
podcast@nih.no

NIH-podden logo

Episode 51: Trene deg slank?

Trene deg ned i vekt? Nei, sier ekspertisen, kroppen fungerer ikke slik man har trodd. Men det finnes mange andre og mye viktigere grunner til å trene.

Du har sett dem: Påstander, teorier og reklamer om hvor effektiv du kan gå ned i vekt med ulike typer trening. Men stemmer det?

Ulf Ekelund, en av verdens mest siterte forskere innen fysisk aktivitet og helse. Han gir svar, om det siste man vet om trening, forbrenning og vekt.

Ifølge Ekelund går omtrent 3/4 av energien man forbruker med bare til å holde kroppen i gang. Resten går med til å bevege seg, være fysisk aktiv.

Men der skulle det vel være mulig å brenne av litt ekstra?

– Det skulle man tro, men nei. En ny, stor studie viser at man bruker omtrent like mye energi som om man er inaktiv, fordi kroppen kompenserer for merforbruket ved å spare mer når man hviler.

Men fortsatt er trening uhyre viktig, men da for å unngå en rekke alvorlige lidelser og heller leve sykdomsfritt lenge.

...eller hør Ulf Ekelund selv forklare sammenhengene her i NIH-podden.

 

Episode 50: Er du kropps(u)fullkommen?

Er du kropps-fullkommen eller -ufullkommen? Innen idretten blir kroppslige forskjeller svært synlige, også gjennom holdninger vi ikke tenker over.

LES MER: Perfekt? Eller...?

«Ingen er fullkomne, ingen er perfekte, selvfølgelig», tenker du sikkert. Likevel skaper forskjeller i kjønn, proteser, fasong og annet store problemer, og i idretten blir det ekstra tydelig: Hvem kan konkurrere mot hverandre? Hvordan kategoriserer man etter vekt, alder, klasse – eller funksjon eller... kjønn?

Idretten blir et forstørrelsesglass: Konkurranselogikken utfordres av kropper som ikke så lett lar seg sortere. Og språket vi bruker gjør det ikke enklere.

– Språket vi bruker og medias framstilling av annerledeshet har mye av skylda, sier Kristin Vindhol Evensen.

I dag tar oss med inn i hva tilvente tankeganger, kategoriseringer og ordvalg betyr, både for deg, meg og den enkelte utøver, med eller uten funksjonsnedsettelser. Evensen er førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole og dagens gjest i NIH-podden.

 


Episode 49: Tøyning har effekt 

Tøye for å unngå å bli støl eller for å prestere bedre? Tøyning er viktigst for å få bedre bevegelighet, og det er viktig for livskvaliteten, særlig når du blir eldre.

LES MER: Tøy deg litt lenger

Tøyning og ut-tøyning fungerer ganske annerledes enn de fleste tror, viser det seg.

Marie Moltubakk har forsket på hvordan muskulaturen virker og oppfører seg når den strekkes. Hun er klar: Tøyning har sine små fordeler både som oppvarming og ut-tøyning, men mest av alt for å øke bevegeligheten. Dersom det skal ha effekt bør det gjøres riktig. Det krever systematisk strekking over tid, samtidig er det enkelt, og du kan gjøre det overalt, også med kald muskulatur, forklarer hun.

Marie er gjest i denne episoden av NIH-podden. Hun har bakgrunn fra rytmisk sportsgymnastikk og tok doktorgraden sin på NIH på nettopp bevegelighet, bevegelighetstrening og tøyning.

 


Episode 48: Vurderinger i kroppsøving – hvorfor og hvordan?

Hvordan - og hvorfor - skal elever skal vurderes i kroppsøving? Diskusjonen har gått høyt gjennom flere læreplaner. Lærere, elever og andre har engasjert seg - med god grunn.

Hva som skal vektlegges i vurderingen har endret seg i takt med utviklingen av kunnskapsløftet og nye læreplaner.

I dagens episode har vi besøk av førsteamanuensis ved NIH, Petter Erik Leirhaug, og universitetslektor ved NIH, Lars Harald Eide. De snakker om hvordan vurderingen vektlegges i dag, sammenlignet med tidligere.

 

Episode 47: Idrettsforskning og samarbeid om prestasjonsutvikling

Bak enhver norsk gullmedalje ligger det iherdig innsats fra idrettsutøvere og trenere – og flere år med forskningssamarbeid mellom Olympiatoppen og Norges idrettshøgskole. 

Enkelte forveksler Norges idrettshøgskole med Olympiatoppen. Selv om begge er lokalisert ved Sognsvann, og med kun en hopplengdes avstand fra hverandre, er mandatene deres ganske ulike. Der høgskolen har et særskilt, nasjonalt ansvar for utdanning og forskning innen idrettsvitenskap, har Olympiatoppen det operative ansvaret for, og myndigheten til å utvikle norsk toppidrett.

– Det er et tett samarbeid. Vi drar nytte av mye av forskningen som foregår på Norges idrettshøgskole, sier Tore Øvrebø, toppidrettssjef ved Olympiatoppen.

Sammen med NIH-professor, Thomas Losnegard, har han gjestet NIH-podden for å snakke om samarbeidet mellom aktørene og hvordan de spiller hverandre gode.

Samarbeidet handler i stor grad om å utvikle norske idrettsutøvere slik at de presterer enda bedre. Det skjer ofte gjennom anvendt forskning. For Olympiatoppen er denne forskningen spesielt interessant. Her fordyper man seg i spesifikke problemstillinger med den hensikt å finne løsninger på spørsmål som for eksempel idretten lurer på.

 

Episode 46: Hvilke indre mekanismer påvirker din kondisjon?

Glem løpssteg, gode joggesko og ny treningstights for å løpe fortere. Nok oksygen avgjør, og her kan du lære mer om hvordan du øker O2-opptaket.

Kondis, VO2-max, hjertekapasitet,... Hvordan kan du øke ditt maksimale O2-opptak – og bli raskere i sporet, løypa eller påp landeveien? Det får du svar på i denne episoden av NIH-podden.

– Kondisjonen, eller det maksimale oksygenopptaket, avhenger av lungenes og hjertes evne til å levere oksygen til muskulaturen, og så hvor godt muskulaturen er trent for å utnytte dette oksygenet, oppsummerer Øyvind Skattebo. Han er postdoktor på Institutt for fysisk prestasjonsevne på NIH og har forsket mye på akkurat dette.

Øyvind Skattebo tar oss med inn i hva som skjer i kroppen din når du trener opp et bedre oksygenopptak (og hvor mye du kan øke det), og dessuten: Hvordan utnyttelsesgrad og arbeidsøkonomi spiller inn.

 

Episode 45: Mestring og positive helseeffekter

God helse er noe vi streber etter. Vi sykler til jobb, går på kafè med venner og spiser fisk til middag. Men, kan mestring også gi god helse?

Helse...? Vi tenker gjerne at god helse er «det motsatte av sykdom», at helse handler om å holde seg frisk. Samtidig henger fysisk og psykisk helse tett sammen med livskvaliteten.

Kjernen i livskvalitet er hvordan hver enkelt reflekterer rundt, og håndterer egen helse, sier folkehelseforsker og studieleder ved OsloMet, Victoria Telle Hjellset. Den subjektive opplevelsen er viktig. Samtidig henger positive opplevelser og følelser sammen med både bedre fysisk helse og færre psykiske plager og lidelser. Det å mestre har altså en magisk effekt på immunsystemet, hormonsystemet og nervesystemet

Sammen med fysioterapeut og førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, Gro Rugseth, snakker Hjellset om mestring, livskvalitet og helse i denne episoden av NIH-podden.

 

Episode 44: Langtidsvirkningene av covid-19, og hvordan idrettsprofessoren fikk fra å være aktiv til inaktiv


Han har alltid vært sprek. I tillegg forsker han på fysisk aktivitet og helse. Men, etter å ha følt koronaviruset på kroppen, måtte professor ved NIH, Sigmund Alfred Anderssen, gi opp.

Nærmere fem millioner mennesker har dødd på verdensbasis som følge av koronaviruset. Flertallet av de som blir smittet blir heldigvis friske. Men, hvor friske blir de, og hvor alvorlig er egentlig langtidsvirkningene av korona?

Professor Sigmund Alfred Anderssen, er én av dem som har følt covid-19 på kroppen. Som idrettsforsker kjenner han godt til de helsemessige gevinstene av å være i bevegelse, og han har selv alltid vært aktiv. I mars 2021 opplevde han hvordan viruset angrep – og hvor lang tid det faktisk tar å bli frisk.

Sammen med lege og infeksjonsmedisiner ved Oslo Universitetssykehus, Arne Søraas, forteller han om sine opplevelser – og sin kunnskap – knyttet til langtidseffektene av covid-19 hos mennesker med milde symptomer, altså de som aldri ble så syke at de ble lagt inn.

 

Episode 43: Gjør styrketrening deg mer utholdende?

Svaret er ja, men det kommer an på, og det har mest for seg om du er blant de ivrigste. Og om du har litt tålmodighet.

Er du mosjonisten som allerede trener flittig, men gjerne vil prestere litt bedre, kan du like gjerne lære deg et par begreper: Utnyttelsesgrad og arbeidsøkonomi. De to faktorene, i tillegg til maksimalt O2-opptak, er avgjørende for hvor godt du presterer i kondisjonsidretter – som sykling og langdistanseløp.

  • Arbeidsøkonomi: Hvor effektivt du klarer å gjøre en bestemtbevegelse eller aktivitetsform. Det handler både om å finslipe teknikken og andre fysiologiske faktorer.
  • Utnyttelsesgrad:Sier hvor nært ditt maksimale O2-opptak du klarer å arbeide, angis i hvor mange prosent av det maksimale oksygenopptaket du klarer å holde/ utnytte over lengre tid.

Olav Vikmoen er post-dok ved Institutt for fysisk prestasjonsevne og dagens gjest i NIH-podden. Han har forsket spesielt på hvordan nettopp styrketrening kan påvirke prestasjonsevnen ved sykling og langdistanseløp.

Her forteller han mer om hvordan styrketrening økte sykkelprestasjonen hos utøverne som var med i studien med ca 7 prosent, og at denne økte prestasjonen nettopp skyldtes forbedret arbeidsøkonomi og utnyttelsesgrad. Løpe-prestasjonene deres ble bare forbedret i enkelte tester.

Og han forklarer hvor avgjørende det er å gjøre styrketreningen riktig – og holde det gående lenge nok – om man skal få noen effekt. Han forklarer også hvorfor det er riktigere å snakke om idretter som sykling og langdistanseløp som kondisjonsidretter, siden utholdenhet er et upresist begrep.

 

Episode 42: Drikk kaffe og løp raskere

Sykkelritt? Holmenkollmarsj? Maraton? Ta med deg kaffekoppen! Koffein gir deg bedre utholdenhet – men kan også innebære en helserisiko.

Det viser forskning fra NIH. Koffein reduserer opplevelsen av smerte og anstrengelse mens du er aktiv. Dermed kan du opprettholde en høyere intensitet og prestere lenger. 

Tidligere doktorgradsstipendiat ved NIH, nå landslagstrener for det britiske herre-langrennslandslaget, Hans Kristian Stadheim, er dagens gjest i NIH-podden. Han snakker om koffein hos både eliteutøvere og mosjonister, og om den mulige helserisikoen knyttet til inntak av store mengder koffein.

For mosjonisten er det kanskje ikke så avgjørende: Stadheims undersøkelser viste en forbedring på to til tre prosent.

Samtidig betyr den ekstra «boosten» at man presser kroppen hardere. Hjertets arterier og andre blodårer utvides. Det kan bety en økt risiko for muskulære skader.

 

Episode 41: Flirting or hurting i idretten

Seksuell trakassering skjer også blant de mest sårbare, gjerne også blant unge i ditt lokale idrettslag.

Likevel er det fremdeles begrenset kunnskap om dette innenfor idretten. Og slik er det til tross for at en studie – på NIH – allerede i 1999 viste at én av fire kvinnelige toppidrettsutøvere har opplevd seksuell trakassering eller overgrep. Det skal doktorgradsstipendiat Nina Sølvberg forske videre på.

I denne episoden av NIH-podden forteller hun og NIH-professor Jorunn Sundgot-Borgen om alvoret rundt dette og om hvordan unge som opplever slikt kan få hjelp.

– Det viktige er at dette er en subjektiv opplevelse. Det spiller derfor ingen rolle hvilken hensikt vedkommende som utførte den uønskede handlingen hadde, sier Nina Sølvberg. – Samtidig får mange som blir utsatt for seksuell trakassering en form for skyldfølelse og tør ikke gå videre med det.

Alt tyder på at problemet er stort: Etter at Norges idrettsforbund (NIF) laget egne retningslinjer og startet #starttotalk-kampanjen, fikk de - fra 2017 til 2020 – dobbelt så mange henvendelser om seksuell trakassering og overgrep. NIF får to til ti henvendelser i måneden. De har også laget en egen info-nettside hvor man kan melde fra om uønskede hendelser, men ifølge Sundgot-Borgen vet altfor få om denne muligheten.

 

Episode 40: Treningssentrene – arena for kroppspress eller folkehelse?

Treningssentrene skal i utgangspunktet sørge for en helsefremmende livsstil ved at de hjelper og veileder mennesker til en bedre og mer positiv helse og livsstil. Samtidig er dette også en arena hvor kroppspress kommer til syne, både hos medlemmene, men også hos de ansatte.

– Kroppspress handler mye om en opplevd forventning om å se ut på en spesiell måte, eller å oppnå en spesiell kroppsfasong, forteller dagens gjest, professor Solfrid Bratland-Sanda. Bratland-Sanda er ansatt ved universitetet i Sørøst-Norge (USN) og har gjennom sin doktorgrad ved NIH forsket på og senere også jobbet mye med tematikk rundt fysisk aktivitet hos mennesker med spiseforstyrrelser.

– I 2020 utførte NIH, i samarbeid med flere andre norske universitet og høgskoler, en undersøkelse på norske studenter og kroppspress. Den viste at cirka 65 prosent av mannlige og 84 prosent av kvinnelige studenter rapporterte om et generelt opplevd kroppspress. Av disse var det 15 prosent av de mannlige og 32 prosent av de kvinnelige studentene som opplevde et personlig kroppspress. Treningssentrene viste seg å være den arenaen hvor et flertall av studentene i undersøkelsen rapporterte at de opplevde kroppspress.

En undersøkelse fra 2008 viser at 30 prosent av gruppeinstruktører ved norske treningssentre har spiseforstyrrelser eller spiseforstyrret atferd.

– Vi trenger oppdaterte tall på hvordan situasjonen er per 2021, særlig fordi vi har dokumentasjon på at koronapandemien har fått store konsekvenser for arbeids- og levekår for ansatte i treningssenterbransjen. Oppdatert kunnskap trengs både for gruppeinstruktører og for personlige trenere – en gruppe vi har svært liten kunnskap om, forteller Solfrid.

– Spiseforstyrrelser handler i bunn og grunn om uhensiktsmessig måter å håndtere vonde og vanskelige følelser på. Maten og treningen blir et språk til omverdenen om at man ikke har det så bra.

Hva kan du som personlig trener eller gruppeinstruktør gjøre dersom du merker at du, medarbeiderne dine eller kundene dine har eller begynner å utvikle spiseforstyrrelser? Og - kan vi si noe om hva som ligger til grunn for og hvem som utvikler en slik sykdom?

 

Episode 39: Idrett og seksuell orientering


Det er stadig flere mennesker som kommer ut av skapet og som står åpent frem som lesbiske, homofile eller bifile. Også innenfor idretten. Samtidig er det noen idrettsarenaer hvor dette fremdeles viser seg å være utfordrende.

— Det å være homofil mannlig idrettsutøver på toppnivå, spesielt innenfor toppfotballen kan være vanskelig, forteller Bente Ovèdie Skogvang. Hun er tidligere doktorgradsstipendiat ved NIH, tidligere FIFA-dommer og jobber i dag som førsteamanuensis ved fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Høgskolen i Innlandet. Sammen med tidligere NIH-student og åpen homofil, Olav Skrudland,  er de dagens gjester i NIH-podden.

— Årsaken til at det kan være vanskelig å stå frem som åpen homofil kan skyldes den store medieoppmerksomheten slike saker får, men også det faktum at det skjer åpen diskriminering på banen eller i kamp i form av ulike skjellsord. Det kan derfor være vanskelig å stå i den stormen samtidig som du skal fokusere på å prestere i idretten din.

Tidligere NIH-student og åpen homofil, Olav Skrudland, mener det har skjedd en holdningsendring til homofile.

— Jeg mener det har skjedd en holdningsendring med mindre homonegativitet og opplever selv at det er større aksept for homofile. At det å stå frem som åpen homofil er helt greit. Det er i dag mindre populært å vise homonegativitet, men det vil ikke si det samme som at holdningene til homofile har endret seg.

 

EPISODE 38: Prestasjon og mestring i puberteten

 

– Utvelgelsen av talenter tidlig i tenårene er en krevende øvelse, og det er lite treffsikkert å se på fysisk prestasjon. Dette skyldes den enorme variasjonen i vekst og modning mellom barn i ungdomsskolealder. Det finnes allikevel noen metoder som kan gjøre vurderingen mer rettferdig.

Dette er noe av det du kan høre mer om i den 38. episoden av NIH-podden, der Halvard Nikolai Grendstad er gjest. Han er stipendiat ved Institutt for fysisk prestasjonsevne og har spesialisert seg på trening, vekst og modning hos barn.

– Flere studier har til og med vist at om en «underdog» får like god oppfølging som et «stortalent» fra ung alder, ville vedkommende trolig ha best sjanse til å lykkes.

Årsaken er at ulike ungdommer starter vekstspurten til så ulik tid, og den hormonelt styrte veksten betyr svært mye for både spenst, fart, styrke og utholdenhet.

– Når tidspunktet for «take-off» og pubertet kan variere med flere år, vil målinger av for eksempel 12-åringer treffe dårlig. Tilsvarende blir fysiske tester ved opptak til idretts-ungdomsskoler meningsløst, sier Grendstad.

Trenere som ivrer etter å blinke ut talenter tidlig, kan bruke ulike metoder for å anslå hvor langt en ungdom har kommet med sin modning, som er mye viktigere enn alderen kalender viser.

 

EPISODE 37: Vegetarmat og trening

Vegetarmat er sunt, men ikke optimalt for alle. Og veganske proteinkilder duger ikke som fullverdig erstatning for kjøtt, i hvert fall ikke om du vil yte på høyt nivå.

Denne utgaven av NIH-podden går inn i fakta og myter om hvorvidt man kan få like gode resultater av trening med et plantebasert kosthold som når man spiser kjøtt – og om animalske produkter er nødvendig for å få et godt treningsutbytte.

Å spise mer plantebasert har store fordeler; det knyttes til mindre risiko for flere alvorlige livsstilssykdommer. Men:

– Vegetarisk mat kan gjøre det vanskelig å få i seg nok av mange nødvendige næringsstoff. Animalsk mat inneholder mye kroppen trenger for å yte og utvikle seg optimalt, sier Therese Fostervold Mathisen.

Hun er ernæringsfysiolog og gjest i denne NIH-podden om vegetarmat. Til daglig er hun førsteamanuensis ved avdeling for helse og velferd ved Høgskolen i Østfold, og hun har doktorgraden sin fra NIH.

Men hvordan vegetarmat fungerer om du vil prestere?

Få svar på det du har lurt på i NIH-podden.

Oppdatering 2. juni 2021: Det har kommet en rekke innspill på NIHs Facebook-side etter publisering av denne podcast-episoden og -artikkelen om vegetarkosthold.
LES svar på innspillene her...

 

EPISODE 36: Paratreneren

Hva gjør jobben som paratrener annerledes enn en vanlig trenerjobb? Hvordan gjør man en best mulig jobb med utøvere som trenger mer tilpasning, men som også lettere pådrar seg skader?

– Det er ikke noe hokus-pokus, treningsprinsippene er omtrent de samme som hos andre utøvere, men det er mer å tenke på, sier Morten Skogheim Kleivdal, som er rekruttlandslags- og paralandslagstrener for snowboardutøvere – og en av gjestene i denne episoden av NIH-podden.

– I tillegg til alt det praktiske i treningen, kommer spesielle forhold rundt restitusjon og skadeforebygging. Parautøvere blir hardere belastet og mer skadet enn utøvere uten funksjonsnedsettelser, sier Marte Bentzen, som er førsteamanuensis på Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier ved NIH. Hun har forsket på trenerrollen og spesielt forhold rundt parautøvere og -trenere – og er den andre gjesten i denne NIH-podden.

Her lærer du også mer om mangfoldet, ikke bare av idretter, men også om mangfoldet av utøvere, som er mye større i paraidrettene.

 

EPISODE 35: Kroppsøving som valgfag

– Konsekvensene for folkehelsen ved å fjerne kroppsøving som obligatorisk fag i videregående kan bli svært uheldige, både psykisk og fysisk.

NIHs Lars Harald Eide og Petter Erik Leirhaug, er bekymret for fremtiden for norsk ungdom om regjeringen gjør alvor av å gjøre kroppsøving til valgfag. – Kroppsøvingsfaget er svært viktig for at elevene skal lære om kroppen og ta gode valg for egen helse videre i livet, sier de.

– Kroppsøving handler ikke om løpetester, stikkball og, som mange tror, det å bli svett hver time. Det handler om å utvikle grunnleggende bevegelsesferdigheter og bli kjent med seg selv som kropp i verden. Faget skal motivere til livslang bevegelsesglede og ruste oss for det vi møter i livet, sier de.

Universitetslektor Lars Harald Eide og førsteamanuensis Petter Erik Leirhaug er gjester i denne episoden av NIH-podden.

 

EPISODE 34: Styrketrening – Tren riktig og smart - forstå biomekanikken bak

Optimalisering av styrketrening innebærer å trene riktig og smart.
I denne episoden tar vi for oss de biomekaniske prinsippene som ligger til grunn for optimalisering av styrketrening. Ved å se på sammenhengen mellom ytre kraft og selve bevegelsen i ulike styrkeøvelser, kan vi bedre forstå hvordan muskelskjelettsystemet belastes. Biomekanikk er derfor essensielt for alle som ønsker å forstå hvilke øvelser som egner seg best for prestasjon, rehabilitering, skadeforebygging eller rett og slett optimalt treningsutbytte på kortest mulig tid.

Dagens gjest er professor ved NIH, Tron Krosshaug, ekspert på idrettsskader, styrketrening og biomekanikk. Tron er også gründer i selskapet Muscle Animations og har utviklet styrketreningsappene STYRK!, MA Biomek og MA Basis4. Appene er lastet ned av mer enn 100.000 nordmenn. Han har også vunnet flere priser for sitt arbeid med animasjon av styrketreningsøvelser. I tillegg må det nevnes at Tron følger prinsippet om optimalisering av livskvalitet gjennom benkpress.

 

EPISODE 33: Korsbåndskader

Korsbåndskader – hvor alvorlige er de og hvordan unngår du dem?
Dette er noe av det du får svar på i denne episoden av NIH-podden.

Vi snakker spesielt om ACL-skader, på godt norsk skader i fremre korsbånd i kneet. De fleste slike skaderskjer i ufarlige situasjoner som utøveren har vært i hundrevis av ganger før, uten å bli skadet. Hva gjør man når man likevel blir skadet? Og ikke minst, hvordan kan vi forebygge korsbåndsskader?

Dagens gjester er Grethe Myklebust og Hege Grindem, begge fra Senter for idrettsskadeforskning på NIH.
Grethe er professor og har også 20 års erfaring som fysioterapeut for kvinnelandslagene i håndball, fotball og sandvolleyball.
Hege er også fysioterapeut og har forsket på, og jobbet med, personer med fremre korsbåndskade i over 10 år.

 

EPISODE 32: Alkohol og trening

Hva betyr alkohol for trening og treningsutbytte? Restituerer man like bra? Og er det OK å feire – eller bare runde av en økt med en øl i solveggen?

Dette er noen av spørsmålene du får svar på i denne NIH-podden om alkohol og trening.

Du får også høre om et eksperiment der forsøkspersonene fikk i seg til dels betydelige mengder alkohol og hva det ga utslag på – og ikke. 
Det er for eksempel ikke slik at en fuktig fest ødelegger for måneder med trening, men med stadig festing er det en annen sak. Det er også slik at alkohol kan gå hardt utover utbyttet av særlig styrketrening, fordi alkoholen påvirker de kjemiske prosessene rundt proteiner. Det er også slik at alkohol hemmer prestasjonene, men kanskje ikke helt slik du skulle tro.

Dagens gjester er Gøran Paulsen, førsteamanuensis ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på NIH og Lars Haugvad, fysioterapeut og manuellterapeut ved Olympiatoppen.
De to har forsket på blant annet muskelfysiologi, restitusjonsprosesser i skjelettmuskulatur og undervist i styrketrening. 
I 2014 publiserte de sammen med to andre en forskningsartikkel om trening og alkohol. 

 

EPISODE 31: Hvordan få folk i form på jobb?

Mange blir ikke med selv om de får trene i arbeidstidenhar tilgang til trimrom, blir invitert til sykle-til-jobb-konkurranser eller bedriftsidrettslag. Hvorfor?

Hvordan får man med flest mulig i en bedrift på å bli mer aktive? Det er ikke så opplagt. Ansatte vil ofte være på svært ulike nivå fysisk. Og hvordan motiverer man da folk slik at de kan få bedret helsa?

Dette var et av spørsmålene Cathrine Pedersen stilte i doktorgraden sin på Norges idrettshøgskole for par år siden. Posten og Bring ville øke den fysiske aktiviteten og kondisjon hos sine ansatte. 
For, selv om de beveget seg mye, gikk det aller meste rolig for seg, og svært mange hadde derfor lav kondisjon, for høyt blodtrykk og generelt en usunn livsstil. 

Pedersen ville finne ut hvordan ansatte kunne motiveres til et mer aktivt liv, og i så fall hvordan. Og hun fant ut mye om hvorfor så få ofte blir med, hvorfor mange føler at treninger og trimrom ikke er for dem.

Vi har invitert Cathrine til NIH-podden, for å snakke om hva hun fant ut og, ja, om hvordan man kan få med flest mulig – og få dem til å trives med en mer aktiv hverdag.

 

 

EPISODE 30: Raskere og sterkere med kompresjonstøy?

Raskere og sterkere med kompresjonstøy?

Produsenter av kompresjonsklær hevder du løper raskere og blir mer utholdende med deres tøy. men er det virkelig så enkelt – og stemmer det? 

«Kompresjon» betyr å presse eller klemme noe sammen. Kompresjonstøy brukes typisk til å klemme sammen venene like under huden, og for noen kan for eksempel komprimerende strømper brukes medisinsk for å behandle åreknuter. Kompresjonsklær har også lenge vært mote i treningsbransjen, både blant mosjonister og aktive idrettsutøvere. Produsentene hevder for eksempel at kompresjonstights øker blodsirkulasjon, og at næringsstoffer og oksygen fraktes lettere rundt i kroppen. Det hevdes også at avfallsstoffer fjernes mer effektivt, så du blir mindre støl.

Jonny Hisdal er fysiolog med doktorgrad fra Universitet i Oslo, og har i flere år jobbet med fagfeltet sirkulasjonsfysiologi. I tillegg har han gjennomført Norseman hele 12 ganger. Johnny Hisdal er dagens gjest i NIH-podden. Han har kommet for å fortelle om hvilken effekt kompresjonstøy faktisk har på kropp og trening – og ikke minst om egne erfaringer med bruk av slike klær til trening eller konkurranse.

 

EPISODE 29: Hvor mye er godt nok?

Noen gang lurt på hvor mye fysisk aktivitet du eller barna dine bør drive med for at det skal være «godt nok» for å tilfredsstille ulike helsekrav? Da er du ikke alene.

Nye, flotte planer for trening er kanskje det vanligste av alle gode nyttårsforsett. For noen handler planene om en større livsstilsendring, om å komme seg opp av sofaen og la fysisk aktivitet og bevegelse bli en større del av hverdagen. Men, hvor mye fysisk aktivitet skal egentlig til for å få en god helse? 

Helsedirektoratet og WHO anbefaler alle – både barn, unge, voksne og eldre – å være i fysisk aktivitet. For voksne og eldre er den ukentlige anbefalingen minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet eller minst 75 minutter med høy intensitet. Men, hva med dine ambisjoner? 

NIH-professorene Sigmund Alfred Anderssen og Ulf Ekelund har forsket på fysisk aktivitet, aktivitetsnivå i befolkningen og folkehelse. Sigmund har i tillegg vært en av hovedforfatterne for de norske og nordiske anbefalingene for fysisk aktivitet, og i en årrekke ledet han Nasjonalt råd for fysisk aktivitet. Ulf har bidratt i de nye anbefalingene fra WHO og er på listen over verdens mest siterte forskere I dagens episode gir de svar på mange av spørsmålene rundt trening, stillesitting og personlige treningsambisjoner – opp mot myndighetenes anbefalinger.

 

EPISODE 28: Okklusjonstrening

Okklusjonstrening er en omstridt treningsmetode. Dette til tross for at metoden både gir økt muskelvekst og kan være fordelaktig ved opptrening etter idrettsskader eller ved kronisk sykdom.

Okklusjonstrening er en type styrketrening der man stenger av deler av blodtilførselen med et bånd, samtidig som man arbeider med lette vekter og mange repetisjoner.
Tross positiv effekt på både muskelvekst og muskelstyrke, viser forskning at den samme metoden kan ha uheldige sider.

NIH-professor Truls Raastad leder Muskelgruppa ved NIH og forsker på muskulære tilpasninger til trening. I dagens episode av NIH-podden forteller han hvem som bør drive okklusjonstrening, og hvorfor metoden er så omstridt.

 

EPISODE 27: Graviditet og seksual-funksjon

Et godt sexliv er viktig for den fysiske og psykiske helsen. Samtidig påvirker livsstil og generell helsetilstand lysten og evnen til sex. Seksuell dysfunksjon som smerter og følelsestap i underlivet etter fødsel rammer opp mot 60 prosent av alle kvinner etter en fødsel.

Hvordan kan bekkenbunnmuskulaturen påvirke seksuell dysfunksjon?

Merete Kolberg Tennfjord og Kari Bø har forsket på tematikken og er gjester i dagens NIH-pod. Merete jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen Kristiania og som spesialfysioterapeut ved Ahus. Hun har publisert flere artikler innen kvinnehelse og har bidratt som forfatter i en klinisk håndbok om bekkenbunnsdysfunksjoner. Kari Bø er professor på NIH samtidig som hun er en internasjonal ekspert på kvinnehelse og bekkenbunnproblematikk.

 

Episode 26: Spiseforstyrrelser i idretten

Idrettsutøvere har høyere risiko for å utvikle spiseforstyrrelser enn folk ellers. Det gjelder mest kvinner, men også menn, og det gjelder særlig utøvere i idretter der lav kroppsvekt gir fordeler i konkurranser.
50.000 norske kvinner i alderen 15-44 år lider av en spiseforstyrrelse. I toppidretten viste en undersøkelse fra 2004 at 20 prosent av de kvinnelige og 8 prosent av de mannlige utøverne slet med dette.

Du skal ha et bevisst forhold til både hva du spiser og til kroppen din – men hvor går grensen for det sykelige?

Professor Jorunn Sundgot-Borgen og doktorgradsstipendiat Kethe Engen Svantorp-Tveiten er dagens gjester.
Sundgot-Borgen har jobbet med fysisk aktivitet og spiseforstyrrelser i en årrekke, blant annet på Olympiatoppen. Hun er nå visepresident i Nordisk selskap for spiseforstyrrelser.
Engen Svantorp-Tveiten spesialiserer seg innenfor kroppsbilde, forstyrret spiseatferd og bruk av sosiale medier hos ungdom.

 

Episode 25 - Hvorfor blir de beste best?

Vinnere og tapere – både i idretten og ellers i livet finnes de. To idrettskarrierer blir sjelden like, og bare èn kan stå øverst på pallen. Å bli best i verden er forbeholdt de få.

Hva er det som skiller de beste fra resten?

Espen Tønnessen er ekspert på treningslære og utholdenhet og er dagens gjest i NIH-podden. Han har studert treningen til rundt 100 olympiske og verdensmestere. Gjennom sin forskning på kvinnelige toppidrettsutøvere har han blant annet funnet ut at det meste av deres totale treningstid foregår på lav intensitet, altså i sone 1 og 2.

Espen er professor 2 ved Norges idrettshøgskole og professor 1 ved Høgskolen Kristiania i tillegg til at han jobber på Olympiatoppen og har bidratt med sin kompetanse overfor suksessfulle idrettsutøvere og trenere innenfor blant annet håndball, langrenn, svømming, orientering, kombinert og skøyter.

 

Episode 24 - Intervalltrening og treningsmyter

Du har hørt det:

«Kom i form med intervalltrening!» – «Intervalltrening gir best mulig utbytte på kortest mulig tid!»

I dagens episode ser vi nærmere på temaene intervalltrening og treningsmyter. Studier viser at intervalltrening med høy intensitet både er tidseffektivt og har god effekt på hjertekapasiteten. Samtidig kan treningsformen være så krevende og ubehagelig at mange kvier seg for å ta fatt på hardøktene.

Hvorfor blir intervalltrening sett på som den beste treningsmetoden når det gjelder utholdenhet? Og er det faktisk slik at man trene intervaller dersom man ønsker å komme i bedre form?

Professor i idrettsfysiologi ved NIH, Jostein Hallén er dagens gjest i NIH-podden.

 

Episode 23 - Friluftsliv blant barn og unge i Oslo

Er unge i Oslo med på friluftslivsaktiviteter? 

Går de tur i Sofienbergparken eller overnatter de gjerne i telt i marka?

Oslo er en by der friluftsliv i stor grad henger sammen med sosiale og økonomiske forhold. Det viser en ny forskningsrapport som NIH og professor Kirsti Pedersen Gurholt har laget for Oslo kommune. Hvilke ungdommer som deltar i friluftsliv varierer systematisk med sosioøkonomiske forskjeller, familiebakgrunn – og hvor i Oslo de unge bor. 

Hvordan skal Oslo kommune klare å jevne ut forskjellene både i friluftsliv og helse – som friluftsliv også er viktig for? 

Kirsti Pedersen Gurholt er dagens gjest.

 

Episode 22 - Skadeforebygging

Styrketrening er avgjørende for å holde seg skadefri – som igjen er avgjørende for om du vil bli bedre i idretten din, både på trening og i konkurranser.

– Forskning har vist at tidligere skade er en av de største årsakene til at man skader seg igjen. Derfor er det så viktig at du unngår den første skaden. Mye av nøkkelen ligger i god treningsplanlegging, forteller idrettslege Christine Holm Moseid. Hun er tilknyttet Team Skadefri ved Senter for idrettsskadeforskning ved NIH.

I 22. episode av NIH-podden snakker hun og kollega Emilie Bratt Jakhelln om skadeforebygging og innsatsen som kreves for å holde seg skadefri.

 

Episode 21 - Rasisme i idretten

Norges idrettsforbund opererer under slagordet «Idrettsglede for alle», likevel hører vi jevnlig historier om diskriminering og sjikane i idretten. Er «idrettsglede for alle» bare tom og pr-vennlig markedsføring?

Rasisme i idretten har blitt aktualisert i internasjonal idrett gjennom Black Lives Matters-bevegelsen, som har gitt svært synlig uttrykk. Her i Norge har det blitt satt på dagsorden gjennom utvalget «Rasisme i idretten», som presenterte sitt arbeid til idrettspresident Berit Kjøll og kultur- og likestillingsminister Abid Raja 7. september.

Vi får besøk av Yngvar Andersen, som satt i dette utvalget, antakelig mest kjent som personlig trener i livsstilsprogrammet Puls på NRK.
Vi får også besøk av Professor Fiona Dowling, som har lang forskererfaring på tema som likestilling og inkludering, kjønn og etnisitet i idrett.

 

Episode 20 - Breddeidrett, fotball, folkehelse og korona

Breddeidretten har lidd under koronaen, men hva har det betydd for vår fysiske form og helse?

  • Hvilke konsekvenser får det for fremtidens breddeidrett - for voksne?
  • Fra England og USA meldes det om store utslag etter bare et halvår. Vil frafallet øke, eller vil det føre til økt engasjement i breddeidretten etter pandemien?

Breddeidrettssjef i Norges idrettsforbund, Anja Veum, og professor Sigmund Anderssen fra NIH blir med oss på et dypdykk inn i konsekvensene av stengt breddeidrett, med fokus på folkehelse.

 

Episode 19 - Mental helse i toppidretten

I 30-50 prosent av NBA-spillerne er ulykkelige. Depresjon, angst og stress ble oppgitt som hovedårsak, viser en undersøkelse fra 2018. Undersøkelser av en rekke andre toppidrettsutøvere har gitt lignende resultater.
Temaet får stadig mer fokus nasjonalt og internasjonalt.
Hva slags negativt press utsettes en utøver for, og hva kan vi gjøre for å forebygge? Og hva med den mentale helsen til «alle oss andre»?
Tom Henning Øvrebø, psykolog ved Olympiatoppen og doktorgradsstipendiat ved NIH, er gjest i studio.

 

Episode 18 - Astmamedisin i toppidretten

I dagens episode knuser og oppklarer vi myterrundt bruken av astmamedisin innen toppidretten.

Hva er egentlig riktig og galt i denne debatten? Bør og kan friske utøvere ta astmamedisin?

En ny studie viser at utbredte astmamedisiner kan gjøre utøvere i «eksplosive» idretter både sterkere og raskere.

 

Episode 17 - Ferietrening

Hvorfor er det så mange som sliter med å komme i gang med trening, og hvorfor er det så mange som slutter etter kort tid? Studier viser at over 50% av de som starter med trening faller fra igjen. I dagens episode av NIH-podden snakker vi om ferietrening, motivasjon og helårstrening. Med oss i studio har vi to damer som representerer «kvinnen i gata».

 

Episode 16 - Restitusjon - hvor viktig er det?

Hvor viktig er søvn og restitusjon for å prestere?
Er det like viktig for mosjonister å ta seg inn igjen som det er for toppidrettsutøvere?
NIH-professor Truls Raastad er spesialist på idrettsernæring, muskelfysiologi og styrketrening. Han gir oss et innblikk i forskningen rundt forholdet mellom søvn, restitusjon og prestasjon. Og litt om ernæring.

 

Episode 15 - Korona-spesial: Idrettsstreik under 2. verdenskrig

12. mars ble all organisert idrett stengt i Norge, men dette er ikke første gang idretten har forsvunnet. Vi har markert 75-årsjubileum for frigjøringen etter andre verdenskrig. Høsten 1940 la en samlet norsk idrettsbevegelse ned all aktivitet i hele 5 år i protest mot tyske okkupasjonsmyndigheter. Hva skjer når idretten forsvinner? Og når den kommer tilbake? Vi får Zoom-besøk av Matti Goksøyr, professor i idrettshistorie ved NIH.

 

Episode 14 - E-sport

E-sport er lenge omtalt som verdens raskest voksende idrett, og den har blitt enda mer synlig nå som tradisjonell idrett har ligget brakk.
Som følge av koronautbruddet har blant annet USAs største motorsportarrangør, NASCAR, blitt tvunget til å flytte de ordinære billøpene fra svart asfalt til flimrende skjermer og bilsimulatoren iRacing.
Dagens gjester er instituttleder Aage Radmann og to masterstudenter. De diskuterer blant annet om E-sport er en idrett eller sport og hvordan E-sport skiller seg ut med tanke på at de ikke er medlem av Norges idrettsforbund (NIF).

 

Episode 13 - Trening og kreft

Hvor viktig og riktig er det å trene om du har kreft – og sliter med bivirkninger?
En studie ved Norges idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus (OUS) viser at systematisk fysisk trening ER viktig: Det hjelper kreftpasienter raskere tilbake til hverdagen, og i tillegg begrenser det sen-effekter og tilbakefall.
HØR kreftpasient Monica Lund Osther og NIH-forsker Tormod Skogstad Nilsen dele sine erfaringer og kunnskaper:

 

Episode 12 - Overvekt og fedme

Hvordan er det å være feit i en verden som ikke liker det?
Denne episoden handler om myter og fakta rundt overvekt og fedme. Og Thomas forteller hvordan det er å være «en av dem».
I Norge er hver femte person overvektig. Gro Rugseth, førsteamanuensis ved NIH, har forsket på overvekt og fedme hos voksne. Hun forklarer hvorfor overvekt er så komplekst og hvilke kostander det påfører både samfunn og enkeltpersoner.

 

Episode 11 - Doping i idretten 2

Doping 2: Hvordan startet antidopingarbeidet, hvorfor er det så viktig og hva betyr det for deg som vanlig klubbutøver?

Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, forklarer hvordan arbeidet foregår, hva som er kriminelt (og hva slags doping som er lov), hvorfor man uansett mister en medalje om man blir tatt (enten man har dopet seg med vilje eller ikke), om innsatsen på treningssentrene og om hvorfor også DU kan bli testet etter en klubbkonkurranse.

 

Episode 10 - Doping i idretten 1

I dag er overskriften doping.
De fleste har nok en ganske bestemt oppfatning av hva doping handler om.
Men hva innebærer egentlig doping og anti-doping, og hvordan fungerer og håndheves regelverket?
Vi får besøk av Sigmund Loland, som er professor ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap, NIH.

 

EPISODE 9 - Psykisk og fysisk press på unge talenter - når går det for langt?

«Han/hun taklet ikke presset», hører vi, men hva betyr det?
Unge talent som satser mot toppen kan utsettes for et sterkt press. Heidi Haraldsen har påvist at hver tredje unge utøver sliter med negative følelser, stress og prestasjonsangst.
Hvorfor?

 

EPISODE 8 - Gi eldre styrketrening på resept

Allerede fra 20-årsalderen reduseres muskelmassen. Jo eldre man blir, desto mer svekkes muskulaturen, og man risikerer redusert funksjonsevne.
Hva skjer, og kan vi bremse tapet av muskelmasse?

 

EPISODE 7 - Delte magemuskler og mamma-mage

Debatten om mammamage og trening har vært i media opptil flere ganger, og vekker alltid et stort engasjement.
Trening rettet mot nybakte mammaer er i vinden, men forskere ser ingen effekt av mageøvelsene som tilbys mot plager som urinlekkasje og delte magemuskler.
Er dette sant og hvorfor er det i så fall ingen treningseffekt?
Vi har fått besøk av professor Kari Bø og doktorgradsstipendiat Sandra Bjordal Gluppe, begge ansatt ved institutt for idrettsmedisinske fag, NIH. Vil du være med i forskningsprosjektet om delte magemuskler? Kontakt: s.l.gluppe@nih.no

 

EPISODE 6 - Bærekraftig friluftsliv

I denne episoden snakker vi om noe de aller fleste har et forhold til, nemlig friluftsliv.
Friluftsliv kan bety mye: Nasjonalsporten i Norge er strengt tatt å gå på tur, men det som hører med i denne fortellingen er at nordmenn bruker tre ganger så mye penger på sportsutstyr som andre europeere, i tillegg til at de fleste av oss sjelden tenker over hvilke transportmidler vi bruker for å  komme oss ut i naturen.
Temaet bærekraftig friluftsliv er ikke direkte nytt – forskere på NIH har studert tematikken, men ikke med det samme begrepet, siden oppstarten i 1968.
Vi får besøk av doktorgradsstipendiat Axel Rosenberg fra Institutt for lærerutdanning og friluftslivsstudier, og førsteamanuensis Chris Horbel ved institutt for idrett og samfunnsvitenskap.

 

EPISODE 5 - Langrennsteknikk og utholdenhet i skisporet

å NIH har vi forsket mye på langrenn og prestasjon. I denne episoden snakker vi om hvordan du kan prestere bedre i langrennssporet, men også tips til deg som liker den gode gamle søndagsturen.
Hva slags type utholdenhet trener vi ved langrennstrening og hvordan kan vi forbedre utholdenheten i skisporet? Vi får besøk av førsteamanuensis Thomas Losnegard som er hovedansvarlig for langrennsforskning på NIH.

 

EPISODE 4 - Styrketrening og proteintilskudd

Proteiner bidrar til å bygge muskelmasse. Derfor selges det hver år tonnevis med proteinpulver. Men, er det egentlig nødvendig? Forskning viser nemlig at melk kan gi like stor effekt på muskelbygging som proteintilskudd. Professor Truls Raastad, som blant annet forsker på idrettsernæring, muskelfysiologi og styrketrening, gjester studio.

 

EPISODE 3 - Julepølse, trening og slanking

Januar er høysesong for trening og mange har vektnedgang som motivasjon. Hvorfor hiver vi oss på trening hver eneste januar? Og er det slik at folk flest klarer vi å holde en god treningsprogresjon gjennom året? Kan trening bidra til vektreduksjon eller vektregulering?
Vi får besøk av professor Jostein Hallén som har forsket på energiomsetning og arbeidsfysiologi.

 

EPISODE 2 - Nikking i fotball

I denne episoden har vi fått besøk av Egil "Drillo" Olsen og doktorgradstipendiat på NIH, Stian Bahr Sandmo. Vi tar for oss temaet nikking i fotball og hodeskader. En fersk studie viser at profesjonelle fotballspillere har fire ganger så stor sjanse for å utvikle blandt annet Alzheimer og demens. Hva betyr dette for fotballen ettersom antallet aktive fotballspillere er så høyt?

 

EPISODE 1 - Kroppspress og klær på treningssentere

I denne episoden har vi fått besøk av PT-manager Nordic-SATS Atle Arntzen og doktorgradstipendiat på NIH Christine Sundgot-Borgen. Vi diskuterer trivselsregler i treningssenteret og kroppspress blant kunder på et treningssenter.