EuroFIT - European Fans In Training

Forskere skal få fart på fotballfans. Målet er å finne mekanismer som får dem opp av sofaen. NIH er med på et større EU-finansiert prosjekt.

noen sparker en fotball

Siden verden tynges av en overvektspandemi, som igjen øker forekomsten av type 2 diabetes og hjerte- og karsykdommer, er det mange der ute som jobber med å hjelpe folk med å bli mer fysisk aktive og spise sunnere. Tross utallige intervensjoner, programmer og gode intensjoner er det fortsatt uklart hvordan vi skal få folk til å ville, og trives, med å gjøre livsstilsendringer. Det kan virke som om urinstinktet vårt; spare energi til perioder med tilgang på lite mat, står sterkt og gjør at vi setter oss ned så fort vi kan, står i rulletrappa og mest av alt ønsker å spise mat med mest mulig kalorier.

I EuroFIT ønsker vi derfor å gjøre det så attraktivt som mulig å gå mer, sitte mindre og spise sunnere. Dette forsøker vi å gjøre ved at overvektige menn inviteres inn i et 12 ukers atferdsprogram, levert av trenere i 15 profesjonelle fotballklubber i Norge, England, Portugal og Nederland. Tanken er at deres kjærlighet, trofasthet og lidenskapelige energi til klubben, smitter over og gjør det mer motiverende å jobbe med egen helse - når det hele kjøres i fotballklubbens lokaler.  

Programmet er skreddersydd for menn og bruker mye fotballsjargong. Vi prøver altså å gjøre noe som i utgangspunktet oppleves av mange som litt feminint, å passe på egen helse, til noe kult, spennende, eksklusivt og ikke minst maskulint. Dette forsøker vi å gjøre på mange måter; programmet kjøres i grupper i klubbens lokaler, av trenere i klubben som har fått kursing og en detaljert manual av oss, og programmet er spekket med referanser til fotballen. For eksempel får de en aktivitetsmåler av trenerne på den første økten, med denne kan de få feedback på hvor mange skritt de har tatt og hvor mange minutter de har vært oppe på bena. Det spesielle her er at den første gangen de prøver den ut, så går de sammen med trenerne rundt på stadion og blir fortalt «innsidehistorier» om nåværende og tidligere storheter i klubben. Med andre ord får de en eksklusiv tilgang til klubbens innside.

Atferdspsykologien vi har i bunnen er bygget på kjente prinsipper som feedback, sosial støtte, mestring, enkle treningslæreprinsipper, som det å sette seg SMARTE mål og velrennomerte teorier som selvbestemmelsesteorien og måloppnåelsesteorien. Men det lille ekstra som vi tror er avgjørende for å skape varig endring, er at de får oppfølging og støtte fra klubben sin. Det er kanskje mer motiverende og vanskeligere å gi opp når klubben følger deg opp, og ikke minst når klubben tror på deg.

Vi tror og håper at mennene, gjennom EuroFIT-programmet i klubben, ikke bare øker sitt aktivitetsnivå og bedrer sin helse rett etter at programmet er ferdig, men at de også har skapt varige endringer, der det å være fysisk aktiv føles naturlig og enkelt. Vi bygger EuroFIT på kjente atferdspsykologiske teorier, men X-faktoren er at det er Rosenborg, Vålerenga og Strømsgodset som kjører programmet og ikke NIH. Som en av trønderkarene sa til avisa: "Hadde det vært Brann som styrte det her ville jeg ikke vært med. Ikke noe sånt Grethe Roede heller. Det er ekstra kult at det er nettopp Rosenborg."

Når programmet og oppskriften er ferdig slipt skal det ikke lenger være behov for assistanse fra oss forskere. Målet er at hvilken som helst klubb, innen hvilken som helst idrett, skal kunne plukke opp oppskriften, og sparke/slå/kaste det hele i gang.

 

For mer detaljert informasjon kan du lese prosjektbeskrivelsen om EuroIFT her  

Lenke til blogg

EuroFITs video

EuroFITs nettside

Kontakt

Glyn Caerwyn Roberts

Glyn Caerwyn Roberts

Emeritus

Telefon: +47 23 26 24 12 / +47 971 80 331