Ball-laboratorium

På NIH har vi landets best utstyrte og mest avanserte laboratorium for analyse av ballidrett. Laben brukes i undervisning av trenerstudenter, til forskningsarbeid og til å utføre analyser for eksterne oppdragsgivere.

Daniel Nordheim Pedersen på NIHs ball-laboratorium Foto NIH

Ballspill laboratoriet (ball-laben) er utstyrt med flere TV-skjermer, blant annet en 86 tommer flatskjerm, som er koblet opp mot datamaskiner med analyseprogramvare. I tillegg til TV-sendinger kan skjermene vise direkteoverførte bilder og lyd fra flere kamera rundt NIHs kunstgressbane.

I undervisningen sitter for eksempel to studenter i laben og analyserer to andre studenter som leder en treningsøkt på kunstgressbanen. Signalene sendes via fiber, så alt som blir sagt og gjort overføres direkte og vurderes kvalitativt. I tillegg har laben nå investert i banebrytende kamerateknologi som gjør det mulig å tagge situasjoner live på banen ved hjelp av iPad og/eller iWatch for så å kunne vise situasjonen i reprise bare minutter etterpå på praksisfeltet. Med denne teknologien kan man gi umiddelbar feedback til både trenere og spillere uten store forsinkelser, som er unikt i ett høyskoleperspektiv.

Studenter på ball-laben Foto: NIH


Ball-laben blir også benyttet av studentene til nødvendig etterarbeid, og presentasjoner av sine analyser for studentene som ledet og deltok på økta på kunstgresset. Metoden gir god læring, både for dem som analyserer, dem som blir analysert og de andre studentene som er med på treningen. I tillegg til undervisning brukes laben til å utføre analyser for eksterne oppdragsgivere. Ball-laben har felles prosjekter og tette samarbeid med fotballag fra både hjemlig eliteserie og Premier League i England, samt nasjonale institusjoner i Norge (Norges fotballforbund og Toppfotballsenteret) og i Europa for øvrig (flere større forbund). Ett sentral samarbeidsprosjekt i nyere tid er analysen av fotball VM 2018 hvor NFF, TFS og NIH sammen jobber for å være en ledende aktør for fotballfaglig kompetanse og utvikling. Laben brukes også av Norges fotballforbund i forbindelse med utdanning av trenere.

Kontakt

Lars Brotangen

Overingeniør

Telefon: +47 23 26 24 47