Norges mest avanserte ball-lab

På NIH har vi landets best utstyrte og mest avanserte laboratorium for analyse av ballidrett. Laben brukes i undervisning av trenerstudenter og til å utføre analyser for eksterne oppdragsgivere.

Kenneth Wilsgård på NIHs ball-lab
Kenneth Wilsgård på NIHs ball-lab Foto: NIH

Ball-laben er utstyrt med fire TV-skjermer koblet opp mot datamaskiner med analyseprogramvare. I tillegg til TV-sendinger kan skjermene vise direkteoverførte bilder og lyd fra de fire kameraene på NIHs kunstgressbane. 

I undervisningen sitter for eksempel to studenter i laben og analyserer to andre studenter som leder en treningsøkt på kunstgressbanen. Signalene sendes via fiber, så alt som blir sagt og gjort overføres direkte og vurderes kvalitativt.

Deretter gjør studentene nødvendig etterarbeid, og presenterer sine analyser for studentene som ledet og deltok på økta på kunstgresset. Metoden gir veldig god læring, både for dem som analyserer, dem som blir analysert og de andre studentene som er med på treningen. I tillegg til undervisning brukes laboratoriet til å utføre analyser for eksterne oppdragsgivere. NIH-laben leverer for eksempel fotballanalyser til A-landslaget for herrer og damer, U23-landslaget, U21-landslaget og har levert fotballstatistikk på Tippeligaen til VG i åtte år. Laboratoriet brukes også av Norges fotballforbund i forbindelse med utdanning av trenere.

Kontakt