Kan vi bedre næringsopptaket med optimaliserte matvarer?

Lavt proteininntak hos eldre er en utfordring som er viktig å forebygge fordi antall eldre øker kraftig.

laks, egg, melk, nøtter, bukhvete, quinoa, biff på et spisebord
Mat naturilg rik i protein. Foto: Colourbox

Lavt proteintak kan føre til at muskelmassen reduseres over tid, og videre redusere funksjon og selvstendighet. En måte å forebygge underernæringen på er å tilby gode nærings- og proteinrike produkter.

I et europeisk samarbeid har det derfor blitt utviklet tre forskjellige modifiserte produkter som sikter på å optimalisere matvaren ved å være lett fordøyelige hos eldre og ved å ha en god proteinkvalitet. De tre optimaliserte produktene er basert på kjøtt av storfe, yoghurt med karamellsmak og kremost. Forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH) ønsker derfor å teste hvor raskt de nyutviklede produktet fordøyes og tas opp i kroppen og hvordan de påvirker muskulaturen vår.

Hva

Hensikten med denne studien er å kartlegge hvordan responsen er i blod og muskel etter inntak av modifisert kjøtt, yoghurt og ost. Responsen vil bli sammenlignet med responsen etter inntak av de vanlige tilsvarende ikke-modifiserte produktene.

Når

  • April-juni 2023
  • 4 testdager med varighet på ca. 5 timer. Har du kun mulighet til 2 testdager er dette også aktuelt.
  • Oppmøte mellom 07:00-09:30 (avtales individuelt)

Hvem kan delta

  • Du er mellom 20-40 år eller 70-80 år

Hva skal testes

  • To modifiserte og to vanlige produkter, en på hver test-dag
  • 7 blodprøver
  • 2 muskelbiopsier

Fordeler med å være med

  • Du får prøvd ut et nyutviklet proteinprodukt
  • Du bidrar til å oppnå viktig informasjon som kan bidra til økt ernæring hos eldre

Delta i studien

Hvis du er interessert i å delta, ta kontakt med Elise Lander for mer informasjon!

Kontakt

Elise Lander

Elise Lander

Stipendiat

Telefon: +47 23 26 22 46