Inviterer kvinner mellom 50 og 65 år til gratis trening ved NIH

Vi trenger din hjelp, som kreftfri kvinne, for å hjelpe andre kvinner som har hatt brystkreft. Bli med og lær om kreft – og hvordan man kan begrense senvirkningene av brystkreftbehandling.

En kvinne får veileding mens hun går på tredemølle
Trening på tredemølle med instruktør hører med her. Foto: NIH

– Målet vårt er å finne ut om trening kan å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer etter kreftbehandling. Kvinner som har blitt behandlet for brystkreft er nemlig mer utsatt for det enn andre. Det sier Sara Hassing Johansen, som er stipendiat ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på NIH.

  • Oppdatering: Fulltegnet

Vil begrense skader av kreftbehandling

Årsaken til at kvinner som har hatt kreft lettere kan pådra seg andre alvorlige sykdommer, ligger i den tøffe kreftbehandlingen. Kvinner med brystkreft får ofte cellegiftbehandling og strålebehandling som deler av sin kreftbehandling. I tillegg til at dette påvirker kreftsvulstene, vil slik behandling også påvirke friske organer.

– Dette kan gi både akutte bivirkninger og seneffekter som hjerte- og karsykdommer, lenge etter behandlingen, sier Johansen. 

For å lære mer om sammenhengene – og kunne tilby kvinner som har hatt brystkreft bedre behandling – ønsker hun og en gruppe andre forskere på NIH å se om trening kan påvirke de såkalte risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, altså faktorer som kan føre til disse sykdommene.

Kan endre kreftbehandlingen

– Til dette trenger vi hjelp fra kvinner i 50-65-årsalderen som ikke har hatt kreft før, sier prosjektleder Tormod Skogstad Nilsen.

Allerede har en rekke kvinner som har hatt brystkreft deltatt i en treningsstudie på NIH. For å kunne vurdere om tidligere kreftbehandling påvirker hvor godt treningen virker, trenger forskerne nå hjelp av en gruppe kvinner som aldri har hatt noen kreftsykdom. De vil bli tatt med igjennom det samme treningsprogrammet.

– Dette vil gi svært verdifull kunnskap om hvordan tidligere kreftbehandling påvirker effekten av trening, noe som ikke har vært studert tidligere, sier han.

Forskjellene mellom de to gruppene kan endre hvordan rehabilitering etter brystkreftbehandling bør legges opp. Forskerne håper også dette kan bidra til at det blir laget tydeligere retningslinjer for trening etter kreftbehandling.

Bli med på trening!

Om du blir med, vil du få tilbud om trening med instruktør tre ganger i uken i fem måneder på Norges idrettshøgskole. Treningen vil foregå på tredemølle.

– Vi ønsker oss både kvinner som er litt fysisk aktive og kvinner som ikke er særlig aktive. Vi heier på kvinner som allerede trener regelmessig, men disse passer ikke inn i denne studien, sier Nilsen.

Alle som deltar i studien, vil gjennomgå flere tester før og etter treningsperioden. Disse testdagene tar en liten arbeidsdag, og i tillegg må man ha tid til å trene tre ganger i uken i de fem månedene studien varer.

– Vi er fleksible og legger opp til treninger både på dag- og kveldstid. Og man kan selvsagt ta ferie hvis man skal reise bort! sier Sara Hassing Johansen og legger til:

– Mange synes det er spennende å være med på et virkelig forskningsprosjekt. Jeg håper mange vil være med på noe som igjen kan hjelpe mange andre senere. At man også kommer i bedre form selv, bør være en fin bonus.

Hvem kan bli med? 

  • Kvinner i alderen 50-65 år 
  • Du må ikke ha eller ha hatt kreft 
  • Du kan være lite eller litt fysisk aktiv. Trener du regelmessig utholdenhet (løping, sykling el.) kan du ikke være med. 
  • Ha mulighet til å starte trening før sommeren (ny mulighet i august).  
  • Kunne trene på NIH tre ganger i uken.  

Når og hvor? 

  • Oppstart umiddelbart eller snart 
  • I treningssenteret på NIH, Sognsveien 220, Oslo (like ved Sognsvann) 

Kontakt

Interessert? Send en e-post til sarahj@nih.no